Installatie tuinelektra

Bij het aanleggen van elektriciteit in de voor- of achtertuin moet er aandacht besteed worden aan het voorkomen van beschadigingen aan de installatie door invloeden van buitenaf. Het komt regelmatig voor dat de stroom die naar de tuin gaat op eenzelfde groep is aangesloten in de groepenkast als stroom in een deel van het huis. Mocht er dan een storing in de tuinelektra zitten, mis je automatisch ook een deel van de binnen elektra. Een uitkomst is om een aparte groep toe te wijzen aan de tuinelektra. Meer informatie over de groepenkast vind je hier.

Afhankelijk van de staat van de tuin moeten er een aantal keuzes gemaakt worden. Wil je de speciale grondkabels of juist liever kabels in buizen boven de grond? Kunnen de kabels de kruipruimte bereiken vanaf de tuin en wat is de beste weg? Als je bijvoorbeeld een terras of vlonder aan huis hebt moeten we terplekke opzoek naar de beste oplossing.

Let voor het plaatsen van buitenverlichting op de IP-code op de armaturen. Deze IP-code geeft de waterdichtheid weer. Voor de schuur is IP44 voldoende. Voor beschutte lampen is IP44 ook voldoende, voor overige lampen kun je beter kiezen voor IP65.

Denk van tevoren goed na over de locaties van wandcontactdozen. Waar zijn deze nodig? Denk aan de stekkers van de kerstverlichting, maar ook aan de stekker van de grilplaat of pomp van de vijver. Geen overbodige luxe is een makkelijk bereikbaar wandcontactdoos voor elektrisch tuingereedschap onder accu.

Denk als laatste aan de toekomst. Nu je toch bezig bent met de elektra in de tuin, is er een wens voor bijvoorbeeld een welness product zoals bijvoorbeeld een sauna en/of jacuzzi? Zorg ervoor dat de kabels alvast liggen zodat de hele tuin niet meer overhoop hoeft.